Ons vierde op zaterdag uit tegen ASV 6

Zaterdag de 14e december vertrokken we met z’n 5-en (Jaap, Marius, Anja, Hans en ik) naar Arnhem om aan te treden tegen ASV4 in het Business centrum waar alle KNSB-teams van ASV op zaterdag gewend zijn te spelen. Marcel, Gert en Chris zouden op eigen gelegenheid komen. Voor de navigatieapparatuur van Marius leidde de naam Color Business Centrum naar een onduidelijk bestemming, maar het concrete adres (IJsselburcht 3) gaf meer houvast zodat we op tijd op de juiste plaats arriveerden.
Er speelden die zaterdag net als op andere KNSB-speeldata 6 teams van ASV. De 1e vijf teams speelden in één ruimte beneden maar ons team en ASV 6 speelden in weliswaar dezelfde ruimte maar een niveau hoger.

We zouden met ons team in het voordeel moeten zijn als we alleen naar de rating zouden kijken. Ook had ASV de 1e 2 wedstrijden verloren en wij slechts 1. We hadden daarom het idee dat we hier een goed kans hadden om onze 1e overwinning te halen.
Daar begon het na een uur of 2 spelen ook op te lijken. Hans’ tegenstander (aan bord 7) gaf zich al ruim binnen deze tijd gewonnen nadat hij een kwaliteit plus een pion achter kwam en het verlies niet meer was te vermijden.
Gert had op het 6e bord stevige druk op z’n tegenstander uitgeoefend door hem 3 x (met enige tussenpozen) remise aan te bieden in een wat matte stelling. Uiteindelijk zwichtte z’n tegenstander voor het laatste aanbod toen Gert de woorden uitsprak: ‘’En dit is de allerlaatste keer dat ik remise aanbied!”.
Niet veel later vielen er nog meer punten onze kant op. Chris (bord 8) had een mooie winstpartij, alhoewel ik er weinig van gezien heb omdat het laatste bord wat moeilijk zichtbaar/bereikbaar was vanaf de 5e bordpositie. Jaap (bord 3) had met wit een dijk van een positie weten te bereiken waardoor de koningstoren en -loper door z’n eigen pionnen geheel waren ingesloten en lastig vrij te maken waren en Jaap op de E-lijn een mooie batterij aan zwaar geschut had staan. Zijn opponent had daarom erg weinig in te brengen totdat hij definitief werd opgerold.
Op dat moment zag het er mooi voor ons uit: 3,5 – 0,5 .
Ik had aan bord 5 binnen deze 2 uur al een remiseaanbod afgeslagen omdat ik een duidelijk betere stelling had. Een onhandige openingsbehandeling van mijn tegenstander resulteerde in een vervelende dubbelpion op beide vleugels, waarbij beide lopers niet goed uit de voeten konden en de koning centraal moest blijven. Mijn positionele overwicht wist ik jammer genoeg niet te benutten en stelling werd uiteindelijk zo goed als gelijk. In die situatie kreeg ik nogmaals een remiseaanbod. Na gecheckt te hebben wat de stand op dat moment was (3,5 – 1,5), besloot ik dat aanbod aan te nemen. Teamleider Jaap was op dat moment even afwezig en ik vond het risico op eventueel verlies van mijn partij en dan dus ook risico op verlies van ons team te groot.
Marius (bord 2) had zojuist verloren: het gevolg van een beroerde zet direct na een remiseaanbod van z’n tegenstander en juist één of 2 zetten voor de tijdcontrole, waarop stukverlies volgde.
Ook Marcel (bord 1) en Anja (bord 3) hadden in de laatste fase geen stellingen om over naar huis te schrijven. Anja zat in een eindspel met dame en paard dat er niet goed uitzag en dat ze uiteindelijk op moest geven. Marcel speelde een toreneindspel met 1 toren en 2 pionnen terwijl z’n tegenstander enkele pionnen meer had. Ook dat liep niet goed af.
De eindstand bleef dus 4-4 en dat was minder dan we van te voren gewenst en ook nog halverwege de match gedacht hadden.
Met 2 matchpunten uit 3 matches staan we toch nog wat mager (en onder onze stand?!) in KNSB-poule 6B. Gelukkig hebben we nog 4 matches te gaan en zijn er dus nog heel wat punten te halen om dit de volgende keren goed te maken. Dat moeten we dan maar doen!
Opmerkelijk in deze match:
Er moest aan drie verschillende borden een beslissing genomen worden of remise kon worden aangenomen dan wel kon worden geaccepteerd. In alle gevallen is er geen overleg geweest met onze teamleider. Dat kunnen we een volgende keer beter doen. Wie weet was dan de uitslag wel in ons voordeel uitgevallen.

Leen