Pruijssers en Bok winnen het 69e Bevrijdingsschaaktoernooi

De Nederlandse grootmeesters Roeland Pruijssers en Benjamin Bok hebben het 69ste Bevrijdingsschaaktoernooi in Wageningen gewonnen met zes punten uit zeven partijen. Pruijssers leek lange tijd onbedreigd de titel binnen te halen met een serie van vijf overwinningen, maar in hun onderlinge partij in ronde 6 vergiste Pruijssers zich in gewonnen stelling en kwam Bok langszij. Pruijssers baalde hier zichtbaar van. In de laatste ronde maakten zij beiden geen fout meer, waardoor ze de toernooizege moesten delen.

Bok – Pruijssers, ronde 6

Het toernooi was sterk bezet met acht grootmeesters en negen meesters, waarschijnlijk het sterk bezette Bevrijdingstoernooi ooit. De topspelers kregen de punten echter niet cadeau. In de eerste ronde wist oud-Wageningenspeler John Cornelisse de huidige Nederlands kampioen, Jorden van Foreest op een haar na tot opgave te dwingen. Van Foreest ontsnapte nog op miraculeuze wijze naar remise in een eindspel met vier pionnen minder door een zogenaamde “dolle dame”.

Jan Timman speelde net iets te veel remise om voor de hoofdprijs in aanmerking te komen. Met 5,5 punten werd hij derde. Op de gedeelde vierde plaats eindigde een grote groep meester en grootmeesters die met een bescheiden prijsje naar huis gingen.

Wageningenspeler Stefan Bekker wist zijn succes van vorig jaar niet te herhalen. Toen was hij gedeeld winnaar. Dit jaar kwam hij niet verder dan vier punten, onder meer door verlies tegen Timman en Van Foreest.

De B-groep werd gewonnen door Casper Wouters uit Apeldoorn en de C-groep door Henk Pruijssers
Het totaal aantal deelnemers was 157. Door de vele verrassingen was het een prachtig toernooi.
Alle uitslagen zijn te zien op www.svwagening.nl.

Verslag in de Gelderlander