Reglement schoolschaakkampioenschap Wageningen 2021

Voor wie
Het toernooi is open voor alle leerlingen van de Wageningse basisscholen.

Aanmelden
Je kunt je online aanmelden via dit inschrijfformulier.
Alle gegevens worden verwerkt volgens het privacyreglement van SV Wageningen.
Na aanmelding ontvang je instructies om mee te doen aan het kampioenschap en, als je dat wilt, het oefentoernooi.
Deelname aan het kampioenschap is alleen mogelijk bij aanmelding voor 5 april 20.00 uur.

Fair play
Als deelnemer schaak je eerlijk, zonder hulp van anderen, schaakengines, openingsboeken of wat voor ander hulpmiddel dan ook.
Partijen van winnaars worden na afloop van het toernooi gecontroleerd en gevalideerd. Mochten er onregelmatigheden worden geconstateerd, dan kan dit leiden tot uitsluiting van het toernooi. Sommige gevallen van valsspelen zijn alleen te bewijzen via indirect bewijs. Dit kan voor de organisatie als voldoende bewijs gelden.
Ook al doen wij als organisatie ons uiterste best om jouw privacy na overtreding te waarborgen, wij hebben geen controle over publicaties van uitslagen op andere sites, of constateringen van mensen.
Andere beschuldigingen van vals spelen in de toernooichat of op andere locaties van het internet kunnen leiden tot sancties richting de persoon die deze beschuldigingen uit.
Door deel te nemen, stem je in met dit fairplayprotocol.

Toernooi
Het oefentoernooi en het kampioenschap worden gehouden op Lichess volgens het Zwitsers indelingssysteem. Het oefentoernooi begint op woensdag 31 maart om 15.00 uur en heeft vijf ronden. Het kampioenschap begint op woensdag 7 april om 15.00 uur en heeft zeven ronden. Om mee te doen, moeten alle deelnemers lid worden van het team Schoolschaakkampioenschap Wageningen 2021 op Lichess. Vervolgens kunnen ze zich aanmelden voor het kampioenschap en, indien gewenst, het oefentoernooi. Het speeltempo van de toernooien is 5 minuten per persoon met een increment van 5 seconden per zet.
Beide toernooien zijn volledig geautomatiseerd; de indeling, tussenstanden en eindstanden worden volledig bepaald door de indelingsprogrammatuur van Lichess. Omdat het een individueel toernooi is, kan het voorkomen dat twee spelers van dezelfde school tegen elkaar spelen.
Voor de sociale interactie zet de organisatie de toernooichat open. Als de organisatie echter merkt dat kinderen zich hier misdragen, zal ze hen uitsluiten of in het ergste geval de chat sluiten.

Klassementen
Indien er onregelmatigheden zijn geconstateerd in de einduitslag, kan de organisatie de stand aanpassen. De stand wordt definitief gemaakt 24 uur na het toernooi.
De individuele uitslagen voor de onderbouw (groep 1 t/m 5) en bovenbouw (groep 6 t/m 8) worden berekend door de organisatie op basis van het aantal behaalde punten en weerstandspunten (zoals berekend door Lichess).
Voor het scholenklassement worden de scores opgeteld van de beste vier spelers van een school. Als twee scholen in de top drie gelijk eindigen, wordt eerst gekeken of, en hoe vaak spelers van dezelfde school tegen elkaar hebben gespeeld. De school waarbij dit het vaakst is voorgekomen, wint dan. Is hier geen verschil, dan telt het aantal weerstandspunten van de vier beste spelers samen.
Uitslagen worden gepubliceerd met echte naam en Lichess-gebruikersnaam.
De uitslagen worden uiterlijk 24 uur na afloop gepubliceerd op de site van SV Wageningen.

Prijzen
Medailles zijn er voor de nummers 1, 2 en 3 voor kinderen uit de groepen 1 t/m 5 (onderbouw) en voor kinderen uit de groepen 6 t/m 8 (bovenbouw). De nummers 1, 2 en 3 van het scholenklassement winnen een beker. De winnende school krijgt bovendien de wisselbeker voor een jaar.
Er is geen fysieke prijsuitreiking. De organisatie zorgt ervoor dat de prijzen bij de scholen worden bezorgd.
Er is een plek te verdienen voor de regionale voorronde voor basisscholen, die hoogstwaarschijnlijk in de periode van 16 april tot 15 mei online wordt georganiseerd. De winnende school wordt hierover geïnformeerd.