Reiko en Wouter naar NK jeugdschaken

Bij het persoonlijk jeugdkampioenschap (PJK) van de OSBO op 3 en 4 januari in Doetinchem hebben Reiko Dirksen en Wouter Wieggers een NK-ticket bemachtigd. Reiko werd derde in de E-categorie (t/m 10 jaar) en plaatste zich daarmee voor het NK E op 19 en 20 april in Waalwijk. Wouter behaalde de tweede plek bij de D’s (t/m 12 jaar). Hij mag meedoen aan het NK D van 30 mei t/m 1 juni in Rijswijk.

Reiko in het midden en Wouter geheel rechts met hun NK tickets

Het PJK voor de E kende een matige bezetting van negen deelnemers, misschien door de nieuwe opzet met een speelschema verspreid over twee dagen en partijen van 25 min. p.p.p.p en 10 sec. per zet. Daarom speelden alle deelnemers een keer tegen elkaar. Reiko verloor in de eerste ronde van de uitblinkster van het toernooi, Cecilia Pereira Garza. Daarna reeg hij een reeks van vier overwinningen aaneen. Op de tweede dag was de flow een beetje weg en Reiko verloor van de latere nummer twee Fleur Westerhof. Gelukkig kon hij wel zijn derde plek veiligstellen en een beker en NK-ticket in ontvangst nemen.

Reiko in actie tegen Fleur Westerhof

De D-groep was met 22 deelnemers een stuk groter en deze werd Zwitsers ingedeeld. De spelers kregen 45 min. p.p.p.p en 10 sec. per zet. Wouter finishte het toernooi met 5 punten uit 7 partijen. Daarmee werd hij tweede achter Koen van Wijngaarden. Na 3 punten uit 4 wedstrijden te hebben gescoord op dag 1, begon Wouter de tweede dag met een sterke overwinning met zwart op de als eerste geplaatste Hidde Knippenberg. Maar dat een PJK een heel andere spanning met zich meebrengt dan een ‘gewoon’ toernooi, bleek vervolgens uit de partij tussen Koen en Wouter in ronde zes. Daarin ging het om de eerste plaats. Wouter (met zwart) kwam in een riante positie met een stuk voor, maar het ging toch nog mis in het eindspel. Gelukkig kon hij voor de slotronde de knop meteen weer omzetten en won hij die makkelijk. Zo haalde hij toch zijn hoofddoel: een NK-plek.

Wouter links in actie tegen Koen van Wijngaarden

Uitslagen en foto’s: https://osbo.nl/jeugd/pjk.htm