Rob Leijser wint het Studentenkampioenschap 2023

Rob Leijser wint de 10e editie van het Studentenkampioenschap met de ultieme score van 6 uit 6. Vorig jaar deed Rob voor het eerst mee en behaalde toen de 6e plaats. Vooral de eerste twee partijen tegen Bram Wiebes en Didier Prinzen waren allerminst “in de pocket” zei Rob na afloop. Ook Raimon Back Pareja gaf in het begin goed spel maar moet uiteindelijk capituleren voor de winnaar. Raimon werd netjes 2e met 5 uit 6. Een uitermate goede prestatie voor een eerste keer meedoen in Wageningen. Schaken is Raimon niet onbekend maar dan bij S.C. Oud Zuylen Utrecht. Raimon studeert nu in Wageningen dus wellicht zien we hem binnenkort vaker op de club in Wageningen. 3e werd Corniek le Poole. Corniek deed voor de 3e keer mee aan het toernooi. In 2021 wed hij derde, in 2022 werd hij vierde en nu dus weer derde. “Als ik volgend jaar nog mee kan doen dan hoop ik op een podiumplaats maar dan een keer 1e”, lacht Corniek.

Met 48 deelnemers was het studentenkampioenschap een druk bezocht toernooi. Al deden er in 2021 en 2022 resp. 72 en 56 deelnemers mee, deze werden online gedaan. Over het bord hebben we niet eerder meer dan 28 deelnemers gehad dus deze jubileumeditie is heus een groot succes geweest. Het was ook voor het eerst dat het toernooi op de club werd gehouden en niet in sport centrum de Bongerd. Dit heeft wellicht ook te maken met het feit dat SVW twee jaar geleden is verhuisd naar de huidige locatie die nog iets dichter bij de Campus ligt.

Vanwege het jubileumjaar was er ook een quiz gemaakt bestaande uit 8 vragen. Enkele vragen gingen over het schaaktoernooi, over de Wageningse schaakvereniging en een mat in 2 opgave kon ook niet uitblijven. Zo leverde het antwoord op de vraag hoeveel mannen en hoeveel vrouwen hebben het Wageningse studentenschaaktoernooi ooit gewonnen hebben na vandaag een statistiek op van 90% man en 10% vrouw. Alleen in 2019 wist Ru Japing alle mannelijke tegenstanders voor te zijn. Misschien komt het ook wel door de wel zeer magere opkomst van de vrouwelijke schakers, terwijl die er toch steeds meer en meer zouden moeten zijn.

Na het samen bekijken van de quizvragen en het uitreiken van de prijzen zijn alle deelnemers bedankt voor hun leuke en sportieve spel tijdens deze avond. Hopelijk zien we sommigen snel weer terug tijdens een interne wedstrijd op de woensdag om 20:00 uur. Of tijdens het snelschaaktoernooi op de club op woensdag 26 april of op 5 mei tijdens het Wageningse Bevrijdingstoernooi. Of wellicht gaan er op 30 april nog studenten vanuit Wageningen naar het NK studenten schaakkampioenschap in Eindhoven. Voor alle studenten die nog meer informatie willen over het toernooi, de club of schaakactiviteiten in Wageningen staat alle info op deze site. Of je kunt mailen naar pr@svwageningen.nl. Hopelijk zien we in ieder geval velen van jullie volgend jaar weer!