Schaaktweekamp tussen Jan Timman en Sander van Eijk eindigt in gelijkspel

De schaaktweekamp tussen onze clubgenoten Jan Timman en Sander van Eijk in de openbare bibliotheek van Wageningen is in een 2-2 gelijkspel geëindigd. Door een overwinning in de derde partij kwam Sander even op voorsprong te staan, maar in de laatste rapidpartij trok Jan de stand weer gelijk. Jan: “De partijen waren zeker niet foutloos.” Omdat Sander een beter resultaat had in de traditionele lange partijen, kreeg hij de eerste prijs uitgereikt en was hij de morele winnaar.

Sponsor VLG-advocaten en Schaakvereniging Wageningen organiseerden deze match vanwege de onlangs behaalde meestertitel door Sander en vanwege de zestigste verjaardag van Jan Timman in december.

Er was grote publieke belangstelling voor de match tussen de twee sterkste spelers van Schaakvereniging Wageningen, zowel in de bibliotheek als op verschillende schaakforums. Op de benedenverdieping van de bibliotheek lichtten Yochanan Afek en Bert Torn de partijen toe. Ook menig bibliotheekbezoeker keek nieuwsgierig mee met de enthousiaste analyserende schaakliefhebbers.

analyse door Bert Torn zaterdag 3 december
analyse door Bert Torn zaterdag 3 december

Sander had zich in de week voorafgaand aan de match goed voorbereid. Zowel in de eerste partij met lange bedenktijd als in de vierde partij (rapid) speelde hij met zwart het Blumenfeld tegengambiet dat begint met de zetten 1.d4 Pf6 2.c4 e6 3.Pf3 c5 4.d5 b5.

In de eerste matchpartij bouwde Jan een mooie stelling op met doorgeschoven centrumpionnen op d5 en e5. Jan wist de juiste voortzetting echter niet te vinden en in de wilde slotfase van de partij kreeg Sander nog verschillende kansen op een goed stelling. Hij was echter tevreden met remise en ging in op een zetherhaling.

In de tweede partij (Siciliaans) met beperkte bedenktijd zette Sander de partij agressief op en ging hij voor een koningsaanval met pionnen op e4, f4 en g4. Jan wist deze aanval te pareren, maar verloor wel een pion na de verdachte zet 30…Dc4. Het eindspel met beide nog een dame, een loper en pionnen was met nog slechts enkele minuten op de klok een te lastige klus voor Sander. De partij eindigde daarom in remise.

Aanvang derde matchpartij
Aanvang derde matchpartij

De derde partij kon Sander zijn geliefde koningsgambiet spelen. Hij offerde twee pionnen, maar zag hier niet de gewenste koningsaanval voor terug. Jan offerde echter onnodig een kwaliteit terug. Beide spelers waren het er na afloop in de analyse over eens dat in plaats hiervan een eenvoudige koningszet (28…Kh8) zwart groot voordeel zou hebben opgeleverd. Toch hield Jan enig voordeel om pas op de 44ste zet (44…Lh4) een belangrijke fout te maken. Met 44…Dh3 zou zwart zijn voordeel behouden. Nu kostte het Sander niet veel moeite meer om de partij binnen te halen.

analyse patij 3 door de spelers
analyse patij 3 door de spelers

De vierde partij (rapid) was tot en met de achtste zet een kopie van de eerste matchpartij. Jan week met 9.e3 als eerste af. Sander ging vrij snel de fout in met 15…Pe5 waarna Jan snel enkele pionnen won en een gewonnen eindspel bereikte. Dit schoof hij vrij vlot uit.

Sander was verheugd over het eindresultaat van deze match en bedankte organisatie en sponsor VLG-advocaten voor het mogelijk maken van deze tweekamp. Jan was minder tevreden over het eindresultaat en vond dat hij teveel kansen gemist had. Bij de prijsuitreiking speculeerde sponsor Van Lotringen over een tweede match over vijf jaar als Jan vijfenzestig wordt en Sander wellicht grootmeester is…

Partij 1: Timman – Van Eijk ½-½
Partij 2: Van Eijk – Timman ½-½ (rapid)
Partij 3: Van Eijk – Timman 1-0
Partij 4: Timman – Van Eijk 1-0 (rapid)