Sipke Ernst wint het 66e Bevrijdingsschaaktoernooi

Het 66e Bevrijdingsschaaktoernooi op 5 mei in Wageningen is gewonnen door Sipke Ernst. Net als de Duitser Daniël Fridman scoorde de grootmeester uit Groningen zes punten uit zeven partijen. De geldprijzen werden gedeeld, maar omdat Ernst meer weerstandspunten had, werd hij tot winnaar van het toernooi uitgeroepen.

Ernst nam voor de eerste keer deel aan het toernooi. “Ik had wel zin om een paar potjes te schaken”, legde hij uit. “En het is me uitstekend bevallen. Ik speelde uitstekend en heb slechts tegen Jorden van Foreest wat problemen gehad.” Ernst won zijn eerste drie partijen, voordat hij in de vierde ronde remise speelde tegen Ruud Janssen. In de zesde ronde volgde het titanengevecht tegen Fridman. Ernst bereikte een zeer goed eindspel, maar Fridman wist met remise te ontsnappen. Alexandre Dgebuadze en Zhaoqin Peng achterhaalden het tweetal, waardoor een spannende slotronde volgde. Ernst liet Peng daarin kansloos nadat hij met zijn paarden de zwarte stelling binnendrong. Fridman drukte Dgebuadze langzaam van het bord en won in het eindspel. De Duitser Ferenc Langheinrich profiteerde van het verlies van Peng en Dgebuadze en werd alsnog derde. Peng en Dgebuadze deelden de vierde plaats met Bogdan Lalic, Dimitar Marholev en Tex de Wit.
Beste Wageninger werd Jan Timman. Maar hij was absoluut niet tevreden met zijn score van 4½ uit 7. Nederlagen in ronde 2 en 4 tegen Tim Lammens en Richard Vedder maakten hem al snel kansloos voor de eindzege.

IMG_1908a
Sipke Ernst was niet de enige die zin had in een paar potjes schaak. Maar liefst 164 schakers wisten de weg naar sporthal De Bongerd te vinden. Eens te meer bleek de combinatie van het Bevrijdingsfestival in de stad en het toernooi een publiekstrekker. In de B-groep waren Ruud Wille en Henk van der Wijst de sterkste, in de C-groep was Casper Wouters ongenaakbaar.

Klik hier voor de partij Ernst-Van Foreest.

Klik hier voor de beelden van TV Gelderland vanaf minuut 9 ongeveer.