Sokolov overtuigend winnaar van het 65e Bevrijdingsschaaktoernooi

Ivan Sokolov heeft 5 mei de vijfenzestigste editie het Bevrijdingsschaaktoernooi in Wageningen op zijn naam geschreven door 6,5 punten uit 7 partijen te behalen. Het is voor Sokolov de derde keer dat hij het toernooi (gedeeld) op zijn naam schrijft. Hij won zijn eerste zes partijen en had in de laatste ronde aan een half punt tegen de Turkse Demre Kerigan genoeg om zijn toernooioverwinning veilig te stellen. Cruciaal was de vijfde ronde, waarin Sokolov tegen Jan Timman moest aantreden, die op dat moment ook nog al zijn partijen gewonnen had. Sokolov wist een vrije h-pion te creƫren, die zo gevaarlijk was dat het Timman tot opgave noopte. Dit maakte de weg vrij voor de toernooioverwinning.

img_11811

Op de gedeelde tweede plaats eindigden Timman, Kerigan en Armen Hachijan met een punt achterstond op de winnaar. Daarachter eindigden drie leden van Schaakvereniging Wageningen op de gedeelde vijfde plaats: Sander van Eijk, Erik van den Dikkenberg en David van Eekhout bevonden zich in het goede gezelschap van de Belgische grootmeester en oud-winnaar Alexandre Degebuadze.
Yochanan Afek was na afloop zuur. De speler/trainer van SV Wageningen stond na vijf rondes nog op de tweede plaats, met volop kansen op een topklassering. In de laatste twee rondes verloor hij echter van Sokolov en van Hachijan, waardoor hij met een negende plaats net buiten de prijzen viel. Met zes grootmeester en vijf internationaal meesters was het toernooi sterk bezet, waardoor drie grootmeesters, Maarten Solleveld, Roeland Pruijssers, en Ruud Janssen eveneens met lege handen naar huis gingen.

De B-groep was een prooi voor Bryan Wijk uit van Het Witte Paard Zaandijk en Stefan Spekreijse uit Meppel. Beiden haalden zes punten. De C-groep werd gewonnen door jeugdspeler Joris Kokje uit Utrecht met 6,5 punten.

Er hing een prettige ontspannen sfeer in het universitaire sportcentrum De Bongerd. De organisatie was tevreden met het deelnemersaantal van 163 en hoopt volgend jaar op dezelfde locatie het toernooi voor de zesenzestigste keer te organiseren.

foto’s klik hier.