SOS SVW2 taait af uit Barneveld met 4-2

Wageningen-SOS2 speelde dinsdag 22 februari tegen BDSV2 in Barneveld. Leen had ons met de gebruikelijke peptalk geprepareerd met het motto “Ondanks onze lagere rating maken we zeker een goede kans”. Daarbij werd de druk op de ketel gezet met de vermelding dat we gedeeld 2e staan met de Barnevelders. Zelfs het aantal bordpunten is gelijk “dus dit is onze kans om historie te schrijven”. We speelden nota bene in het Pluimveemuseum. Een locatie om jaloers op te zijn met mooie zaaltjes en een echte keuken. Na onze zoektocht naar een nieuwe speellokatie voor kijk ik daar toch anders naar…

Ik was aan het 2e bord geposteerd en liep snel in een voor mij te scherpe variant van de Caro Kann. Ik liet me toch wat intimideren door het snelle spel van mijn tegenstander (Remy Sennema; 1872).  Na de 11e zet stond ik eigenlijk al verloren. “Een leerzame partij om thuis eens rustig na te kijken”.

Na korte analyse van m’n partij had ik genoeg tijd om bij de andere borden te kijken. Op bord 6 stond Rijk al een paard achter. Dat eindspel was snel verloren. Op bord 4 speelde Eric een gedegen partij met zwart. Hij won een pion en speelde het eindspel netjes volgens het boekje: dwong wit in oppositie en kon daarna zijn doorgebroken pion promoveren. Steef stond eigenlijk prima op bord 5 maar speelde naar eigen zeggen ‘slordig’. Dat koste Steef een paard en het eindspel was helaas snel bekeken. Met een tussenstand van 3-1 voor de Barnevelders moesten Leen en Rob winnen om de gelijke stand te behouden. Rob had een zware partij aan het eerste bord. Zijn lopers stonden perfect gericht op de koningsvleugel van zwart. Hij dacht lang na, vermoedelijk over onvermijdelijke offers, maar koos uiteindelijk voor een andere combinatie die niet zo gunstig uitpakte als gehoopt. Na wat gekreun vanwege een pion van zwart die bijna promoveerde wist Rob de partij toch in z’n voordeel te beslissen. Gelijker tijd stond Leen op bord 3 (met wit) een paar pionnen achter maar hij won zowaar een toren. Door een listig tussenzetje met een pion moest de zwarte koning de torendekking opgeven. In het eindspel met tijdnood bleken de extra pionnen van zwart samen met een loper toch te sterk voor toren en paard van Leen. Helaas moesten we met 4-2 aftaaien maar Wageningen. Volgens Leen hebben we binnenkort weer kansen in de inhaalwedstrijd tegen Bennekom1.