Thomas van Polen wint het Wageningse studenten schaakkampioenschap 2021

Maandag 12 april zaten 72 Wageningse studenten, zoals gebruikelijk in Corona tijd, thuis achter hun pc. Dit keer geen zoveelste PowerPoint presentatie van een docent levensmiddelentechnologie of een online practicum van de studie veeteelt. Nee, alle 72 studenten zaten klaar voor wat zou worden het grootste sportevenement van de Wageningen Universiteit in studiejaar 2020-2021.

Om 19:30 precies ging het jaarlijkse studenten kampioenschap van start. Het is de 8e keer op rij dat sportstichting Thymos dit toernooi organiseert in samenwerking met de Wageningse Schaakvereniging. Aangezien de WUR zelf niet beschikt over een denksport vereniging heeft zij een samenwerkingsverband met burgervereniging Schaakvereniging Wageningen. Zo krijgen Wageningse studenten ook studentenkorting bij SV Wageningen.

Het was een Zwitsers systeemtoernooi zodat iedereen zoveel mogelijk tegen zijn eigen sterkte speelde. Alle deelnemers hadden 7 minuten per partij en kregen 3 seconde per zet extra, het zogenoemde increment. In twee uur tijd werden 7 partijen gespeeld. De spanning zat er goed in aangezien het podium plaatsen in de laatste seconden van het toernooi werden verdeeld. Vier spelers eindigden met een 6 uit 7 score. De winnaars worden vervolgens op onderling resultaat en prestatiepunten -sterkte van de tegenstanders- gerangschikt. Zo viel Mohamed Zakaria met 6 uit 7 bordpunten toch buiten het podium.

Corniek le Poole eindigde als derde. Lange tijd ging hij aan kop met als enige 6 uit 6. In zijn laatste partij tegen Jeroen Hofs was het lang spannend. Corniek verloor een centrum pion en stond niet zo goed. Even later kon hij met een koningsaanval zijn pion terug winnen. Vervolgens wikkelt Jeroen een pionnen ruil op de andere vleugel verkeert af en staat plotsklaps erg slecht. Makkelijk is het niet en er wordt een boel geschoven. Met nog 5 seconde op de klok blundert Corniek zijn dame en ziet zijn kansen op toernooiwinst verdampen.

Jeroen pakt dus de tweede plaats met een knappe 6 uit 7 score en een overwinning in de laatste ronde op Corniek. Jeroen zat in Kroatië en vroeg zich aan het begin van het toernooi nog af wat er gebeurd als de verbinding het begeeft tijdens een partij. Jeroen z’n stem haperde tijdens het virtueel in ontvangst nemen van zijn bokaal maar de Wifi in Kroatië heeft hem tijdens het toernooi geen windeieren gelegd. Alleen in de derde ronde verloor hij een punt aan de uiteindelijke winnaar wat niet had gehoeven want Jeroen stond straal gewonnen toen hij –met genoeg tijd op de klok- op zet 43 een toren blunderde kon inpakken.

Dankzij de uitkomst in de laatste partij tussen de nummer 2 en 3 werd Thomas van Polen lachende eerste. Thomas haalde ook een knappe 6 uit 7 en moest alleen in ronde vier verstek gaan tegen Maximos Tsivourakis. Thomas mag zich een jaar lang beste schaker van alle Wageningse studenten noemen. Hopelijk zien we Thomas, net als alle andere 71 spelers eens terug op de interne competitie van de SV Wageningen.

Met 72 deelnemers en 221 partijen was dit schaaktoernooi het grootste sportevenement dat Thymos dit jaar organiseerde; aldus Lotte Wouters die namens Thymos de organisatie deed. De meeste sporten lijden onder de Coronaregels, maar de schaaksport lijkt hier een uitzondering op te zijn. Zou het Corona zijn, de onlangs uitgekomen Netflix serie de Queens Gambit, de overwinning van Jorden van Foreest tijdens het laatste Tata Steel toernooi, of zitten Wageningse studenten overal en nergens maar niet in Wageningen. Het antwoord mag Joost weten, wij hadden in ieder geval een fantastisch schaaktoernooi.