Topborden vervangen Timman uitstekend

Met knikkende knieën togen de Wageningse schakers naar Wijk aan Zee voor de eerste ronde van de nieuwe competitie. Immers door de afwezigheid van Jan Timman en Hendrik Marks zou het een zware middag worden. Uitgerekend op de hoogste drie borden werden echter uitstekende overwinningen behaald, terwijl invaller Cees van de Waerdt een verdienstelijke remise haalde. Met het 5-5 gelijkspel waren de Wageningers dan ook dik tevreden.

Sander van Eijk speelde op het eerste bord snel als vanouds. In tijdnood kon de tegenstander de witte dreigingen niet weerstaan. Yochanan Afek speelde volgens teamcaptain Bert Torn zijn beste partij ooit voor Wageningen. De manier waarop de zwarte stelling gelicht werd zonder tegenkansen weg te geven, was zeer fraai. Arjen van Herwaarden loste de openingsproblemen goed op en was er als de kippen bij toen zijn tegenstander zich vergreep aan een giftige pion. Bert Torn en Erwin Oorebeek hadden inmiddels vlotte remises gespeeld.

Op de middenborden ging het minder voor de Wageningers. Zowel David van Eekhout als Fred Jonker hadden een lastige middag. Steeds net iets minder staan en afwachten of het te houden was. Dat bleek niet zo te zijn. Een meevaller was de remise van Cees van de Waerdt. Na een gemiste kans in de opening moest hij in de touwen hangen. De touwen bleken echter erg elastisch. Het eindspel dat uiteindelijk op bord kwam bood geen van beiden winstkansen. Ook Jeroen Franssen ontsnapte. In tijdnood kon zijn tegenstander het winnende plan in het toreneindspel niet vinden en koos voor remise. Hiermee waren de begeerde 5 punten binnen en speelde alleen de tweede invaller Richard Christians nog. In een partij met wisselende kansen vocht hij voor wat hij waard was, maar kon het uiteindelijk net niet redden.

Captain Torn was na afloop dik tevreden. “Een mooi gelijkspel, waar door het missen van Jan en Hendrik niet echt op gerekend was. Dank aan de invallers die het uitstekend gedaan hebben. Een overwinning heeft er objectief nooit echt ingezeten, een kleinste nederlaag had wel zomaar gekund. Op veel borden is harde strijd geleverd. Als we dit vasthouden, kon het wel eens een mooi seizoen worden.”