Trio Bekker, Timman en Sprenger wint het 68e Bevrijdingsschaaktoernooi

Stefan Bekker, Jan Timman en Jan Sprenger hebben 5 mei de 68ste editie van het Bevrijdingsschaaktoernooi in Wageningen gewonnen. Bekker voelde zich na afloop de morele winnaar, omdat hij de meeste weerstandpunten had en dus de sterkste tegenstand.

Ondanks de volle schaakagenda dit jaar op 5 mei en het mooie weer waren er 153 schakers naar het universitaire sportcentrum in Wageningen gekomen, waaronder vijf grootmeesters.

IMG_2358aStefan Bekker (links) tegen grootmeester Daniel Friedman

Met zijn overwinning verraste Bekker iedereen, inclusief zichzelf. Hij was als elfde geplaatst, maar deed het uitstekend met vijf overwinningen, onder andere op medewinnaar Jan Sprenger, en remises tegen de sterke grootmeesters Timman en Daniel Friedman. Bekker gaf na afloop aan zeer fit aan de start te zijn verschenen. Daarnaast maakt hij de laatste tijd goede progressie. Onlangs behaalde hij de Fide Meestertitel en zijn volgende doel is om internationaal meester te worden.

Timman en Sprengers waren ook tevreden met hun resultaat. Timman stond na ronde 6 alleen aan kop met 5,5 punten. In de laatste ronde koos hij voor een snelle remise tegen collega-grootmeester Felix Levin, zodat hij verzekerd was van een gedeelde eerste plaats. Sprengers moest nog winnen van Albert Blees om langszij te komen.
Veelvoudig winnaar Daniel Friedman kwam dit jaar niet verder dan een gedeelde zesde plaats door remises tegen Bekker en Levin en een cruciaal verlies in de zesde ronde tegen Sprenger.

De B-groep werd gewonnen door Jelle Bauer en jeugdspeler Kevin Verfuerth met beide 6 punten.
Mike Ruitenbeek van En Passent won de C-groep.

Tegelijkertijd met het toernooi werd op dezelfde locatie de finale van de KNSB-beker gespeeld. De winnaar hiervan was Kennemer Combinatie.

IMG_2344aJan Timman tegen Arjen van Herwaarden

IMG_2346aLinda Jap tjoen San tegen Ruud Janssen en daarachter Jan Sprengers (lins) tegen Anton van Rijn