Victoria Naipal voor Suriname naar Schaakolympiade

De Schaakvereniging Wageningen beleeft deze twee weken een primeur. Ons nieuwe lid Victoria Naipal doet mee aan de Schaakolympiade in het Russische Khanty-Mansiysk. Als Surinaams schaakkampioen bij de dames, doet Victoria voor de derde keer op rij mee voor haar land.

Victoria Naipal
Victoria Naipal

 

 

Victoria studeert sinds deze zomer op de Wageningse universiteit. Zij volgt de masteropleiding klimaatstudies. Hoewel de olympiade een flinke belasting is voor haar studie, wilde ze toch graag meespelen. “De Olympiade is te leuk om te missen. Bovendien wilde ik mijn team niet in de steek laten. Een extra leuk aspect is dat mijn zusje Ekaterina naast mij op het tweede bord zit.”

Aan de Olympiade doen bij de dames 114 landen mee. Suriname is volgens rating de nummer 89. Zij zullen het toernooi dus niet winnen, maar dat is volgens Victoria geen probleem. “Ons doel is om onze rating te verhogen, goede partijen te spelen en veel ervaring op te doen. Als we het beter doen dan onze rating, is het toernooi voor ons geslaagd. Bovendien zie je alle wereldtoppers spelen en wordt er uitleg gegeven over hun partijen. Daar leer je enorm veel van. Twee jaar geleden scoorde ik zes punten uit negen partijen, het zou heel mooi zijn als ik dat kan evenaren.” Met haar score van twee jaar geleden haalde Victoria de WFM titel.

Victoria is sinds 2004 dameskampioen van Suriname. Alleen in 2009 moest zij de titel afstaan aan haar jongere zus. Het schaken in Suriname is uiteraard kleinschaliger dan in Nederland. In het hele land zijn er vijf clubs, die elk zo’n 60 leden hebben. Toch wordt er voor de toppers goede training geregeld. Victoria en haar teamgenoten krijgen training van de Cubaanse grootmeester Hector Betancourt. Ze kan hem ook altijd mailen of bellen voor advies. In Nederland hoopt Victoria veel te spelen op de club en op toernooien. Ze verwacht hier veel te kunnen leren op schaakgebied.

Voor Victoria is het zoals gezegd de derde Olympiade, zij deed eerder mee in Turijn en Dresden. Zij is benieuwd naar de omstandigheden in Khanty-Mansiysk, dat in Siberië ligt. “Elke stad heeft iets bijzonders in zich. We hebben een paar rustdagen, dan wil ik graag de stad in.” De eerste indrukken van de stad zijn positief. We zijn goed aangekomen in Rusland na een hele dag reizen, met vier vliegtuigen, Amsterdam-Frankfurt-Munchen-Khanty Mansiysk. Ik was heel moe toen ik aankwam. Hier is hier verrassend warm, 19 soms 20 graden. Het is een heel mooie stad, met veel dennenbomen en een kleine maar moderne en rijke stad. We zitten in een heel goed pas afgeleverde hotel aan de rand van de stad. Het eten is lekker en er valt niets te klagen.”

Op een Olympiade ontmoeten de deelnemers veel schaakvrienden uit de hele wereld. Een extra aspect waarom Victoria deelname aan het toernooi zo bijzonder vindt. “Je legt heel makkelijk contact met andere schakers. Ook de toppers lopen zo langs je. Twee jaar geleden heb ik aan Magnus Carlsen een handtekening gevraagd. Dit jaar ben ik met Anish Giri op de foto gegaan.”

Victoria en Anish Giri
Victoria en Anish Giri

 

 

Ook in Wageningen heeft Victoria al veel andere culturen ontmoet. “De studie en het leven er om heen bevallen me goed. Wageningen heeft een uitstekende universiteit, ik verwacht hier veel te kunnen leren. Via mijn hobby schaken kom ik tevens in contact met Nederlanders, ik ben dan ook lid geworden van de Schaakvereniging Wageningen. Op internet heb ik hun gegevens gezocht en ben ik meteen de eerste week langs gegaan.” Wel viel het haar op dat er op de universiteit geen schaakactiviteiten zijn. “Dat vond ik verrassend. Op de Anton de Kom Universiteit in Paramaribo was ik voorzitter van de schaakclub. De komende twee jaar wil ik kijken hoe we schaken op de Wageningse universiteit kunnen promoten.”