Wageningen 3 Kampioen & Degradatiespanning tijdens slotronde Poule 1A te Wageningen

De stand van poule 1A vóór aanvang van de gezamenlijke slotrond in De Vredehorst te Wageningen, wees uit dat het erg spannend zou worden: Nog zes teams zouden nog moeten knokken voor klassebehoud.
Tijdens de opening van de slotronde verklapt Albert van der Harst, Voorzitter van SV Wageningen dat het doorgaan van deze slotrond kantje-boord is geweest:
Hoe “toevallig” was het namelijk dat Wageningen 3 speler Marco O. tevens technisch directeur van SV Wageningen, bij de OSBO in september 2013 aangeeft dat Wageningen de slotronde in deze poule wenst te organiseren, vervolgens zelf 6 punten uit 6 wedstrijden scoort en dat het Wageningen team al in de voorlaatste ronde kampioen wordt?
Een integriteitscommissie kon na diepgravend onderzoek echter geen bewijzen van misstanden boven water halen en dientegevolge moest de slotronde doorgang vinden.

Al vroeg in de avond lijkt bij Wageningen het strijdvuur tanend: Omstreeks 22:30 is de tussenstand tegen Veenendaal, die laatste staan, ½ – 3½ in het voordeel van de Veenendalers: Frans Bonnier verliest van Pim Dik, die daarmee de prijs voor de snelste overwinning binnenhaalt.
Johan van den Brink verliest van Jan van Bodegraven en ook Bartel Dodeman moet de koning omleggen tegen Veenendaler Luc de Groote. Marco Otte sleept een halfje binnen voor Wageningen tegen Frans Suijdendorp.
Daarna rechten de overgebleven Wageningers de ruggen en nadat eerst The Wall wint van Henk Don en daarmee revanche neemt voor zijn nederlaag in de strijd
voor de OSBO-cup tegen hetzelfde Veenendaal 3, winnen ook Co Wiersma en De Neut van resp.Gerard Bulthuis en Jeroen Brandsma. Zo staat het dus 3½-3½ met alleen nog captain Richard Christians alias Qc7 in de strijd. Een ongelijke strijd inmiddels, zo blijkt want met een kwaliteit en een pion meer is het voor Jan van Ham vechten tegen de bierkaai waardoor Wageningen dus het seizoen besluit met zeven winstmatches.
Aan de andere tafels galoppeert Het Briesend Paard hard over de Edese Schaakvereniging heen: 6-2. Die andere Edese club, De Cirkel, wil koste wat het kost in de eerste klasse blijven spelen en dat lukt: VSG wordt met een 2½-5½ nederlaag naar huis gestuurd.
VDS uit Eerbeek is ook bepaald nog niet veilig en haalt ook alles uit de kast om Caïssa te bestrijden met een 5-3 overwinning als resultaat.
Hierdoor ontstaat een eindstand met 4 teams die op 6 matchpunten staan. ESV heeft net een half bordpuntje minder dan VDS en degradeert samen met Veenendaal.
Als troost voor dit bittere lot krijgen de spelers van ESV bij de prijsuitreiking een zoete versnapering mee.
Tegen twaalf uur spreekt de Voorzitter van SV Wageningen over een geslaagde slotronde waar hard is geknokt voor alle punten en wordt thuisteam Wageningen 3 gehuldigd als Kampioen!

Kijk voor een foto impressie in het webalbum.