Wageningen 6 revival vs Elster Toren 2

Het 6e speelde donderdag 16 februari thuis tegen de Elster Toren 2.

Het werd een spannend avondje. Met 2 uit 4 heeft het 6e hard punten nodig om uit degradatiegevaar te blijven. Dinsdagavond had Kees Stap iedereen tijdens de training weer op scherp gezet met theorie over  pionneneindspelen en tips uit eerdere trainingen over loose peaces, lopereindspelen en natuurlijk de teamtactiek…

Ikzelf stond deze keer reserve dus kon alles goed volgen (nagelbijten…). Na 20 minuten spelen blijkt dat de spelers van Elster Toren vertrouwen op hun openingstheorie. Er stond op de meeste klokken nog steeds 1 uur en 40 minuten. Je zou haast denken dat de klokken niet goed waren ingesteld.

Gerbert Kets stond goed op het 3e bord en had winstkansen maar speelde helaas een ongelukkige torenzet en verloor direct (0-1). Op t 4e bord speelde Wouter Bus. Hier stond al snel een remisestelling met ongelijke lopers, veel pionnen en 2 torens (½-1½). Op bord 2 speelde ook Leen Vegter remise, wederom ongelijke lopers. Op bord 6 verloor Jan Willem Koekebakker een stuk. Jan Willem speelde nog even door maar verlies was onvermijdelijk. Dit bracht  de tussenstand op 1-3.

Onze laatste hoop was gevestigd op Inge Oostvogels met zwart op bord 1 en Hans van Wijk op bord 5. Inge had nog minder dan 5 minuten terwijl haar tegenstander nog ruim de tijd had. Haar stelling leek verloren met een pion minder en een dubbelpion op A-lijn. Inge ging sneller zetten en haar tegenstander ging hierin mee en vergat te noteren. Hij raakte van slag, mede nadat de scheidsrechter hem hier 2x op aansprak. Inge kon een A-pion op de 7e rij brengen en haar kansen keerden compleet. De witte koning liep naar de A-lijn om de pion op te halen waarna Inge de witte pionnen op de koningsvleugel kon ophalen. Haar tegenstander gaf gefrustreerd op.

Hans Van Wijk was inmiddels ook in de eindfase beland. Hans won een kwaliteit met een gecamoufleerd pionzetje gevolgd door een listig paardvorkje. Daarna speelde Hans het kordaat uit: 3-3!

Het 6e pakt 1 punt en lijkt voorlopig buiten degradatiegevaar. Is dit het begin van de revival van t 6e?

Marius Bolck