Wageningen verslaat Kenia in internetmatch

De Schaakvereniging Wageningen heeft zaterdag het nationale team van Kenia verslagen. In een match over zes partijen bleken de Wageningers met 6-0 te sterk. De partijen werden gespeeld via de internetschaakserver playchess.com.

Jan Timman denkt na
Jan Timman denkt na

Het idee voor een match Wageningen-Kenia ontstond vorig jaar. Nikolai van Beek, voormalig lid van de schaakvereniging en tegenwoordig woonachtig in Kenia, bracht een bezoek aan zijn oude club. Hierbij opperde dat het leuk zou zijn als Wageningen een match ging spelen tegen Kenia. Het leek een wild idee, maar via de moderne techniek bleek het toch mogelijk.

Zaterdag was het dan zover. De Kenianen speelden in een hotel in Nairobi, de Wageningers speelden in de plaatselijk bibliotheek. “We hebben gekozen voor een laagdrempelige locatie”, legt voorzitter Bert Torn uit. “Op deze manier konden we mooie reclame voor de schaaksport maken.” Met behulp van een beamer en een demonstratiebord analyseerde Torn samen met clubgenoot Hendrik Marks de partijen voor het publiek. “Uiteraard kwamen veel clubgenoten kijken, maar we hebben ook de nodige bezoekers aan de bibliotheek kunnen interesseren”, aldus Torn.

Bert Torn geeft commentaar
Bert Torn geeft commentaar

De match zelf verliep minder spannend dan gehoopt. De Wageningers bleken toch een maatje te groot. Jan TImman, Yochanan Afek, Fred Jonker, Erwin Oorebeek en Hotze Tette Hofstra wonnen allen zonder al te veel moeite. Alleen Sander van Eijk had het lastig, maar ook hij wist uiteindelijk te winnen.

Maar de uitslag was niet het belangrijkste. De schaaksport was zaterdag zowel in Wageningen als in Kenia de grote winnaar. De Kenianen treurden niet lang over de nederlaag. “Voor ons was het een unieke kans om internationale ervaring op te doen”, aldus organisator Mehul Gohil. “Onze spelers krijgen normaal gesproken nooit de gelegenheid om tegen een grootmeester als Jan TImman te spelen. Voor het schaken in Kenia betekende deze match een enorme stimulans. Voor het eerst in jaren hebben we pers en sponsoren weten te interesseren.