Ru Jiaping wint het studentenkampioenschap 2019

Ru Jiaping heeft het zesde Wagenings Studentenschaakkampioenschap gewonnen. Ru won het Rapid toernooi met een optimale score in het Universitair Sportcentrum de Bongerd. Ru behaalde een ‘perfect score’ (6 uit 6) en evenaarde daarmee Thomas Slijper die dit in 2017 presteerde. Ru is echter de eerste vrouwelijke winnaar sinds de start 6 jaar geleden. Clublid Corniek Le Poole werd 2e en Wim Verhagen werd 3e met allebei 4,5e overwinningspunt.

Ru speelde haar 5e partij tegen Wim Verhagen. Het bleek uiteindelijk om het beslissende matchpunt te gaan. Ru speelde alle vier de voorgaande partijen snel en had altijd meer tijd over dan haar tegenstanders. Wim kon echter goed aanhaken en liep lange tijd voorop in tijd, maar ging een afwikkeling aan waarbij hij een toren verloor. Wim kon nog een paard terug winnen, maar kon daardoor een pion promotie niet meer voorkomen en gaf op. In de laatste ronde maakten Corniek en Wim remise een deelde daarmee de 2e en 3e plek. Ru wist een stelling die lange tijd gelijk op ging naar zich toe te trekken en bevestigde haar toernooiwinst.

Het toernooi had 18 deelnemers, een minder dan vorig jaar. “Ik hoop altijd op rond de 20 spelers” zegt mede-organisator Joost Hooghiemstra, maar met 18 spelers zijn we uiteraard ook zeer tevreden. Er waren drie deelnemers die eerder hadden meegedaan, dit jaar 15 nieuwe gezichten dus. Joost, Robin en Tjerk deelden de organisatie die altijd in samenwerking gaat met studentensportorganisatie Thymos. Wie weet zien we enkele deelnemers binnenkort terug op de donderdagavond in de interne competitie. De belangstelling was er in ieder geval.