Wageningen wint OSBO snelschaken

Eindelijk was het hen gelukt, de vier schakers van Wageningen. Het viertal, Sander van Eijk, Erik van den Dikkenberg, John Cornelisse en Bert Torn, klopte na jaren van tweede plaatsen in de finale ’de broeders’ van de Arnhemse Schaakvereniging nipt met 2½-1½. Wageningen scoorde daardoor één bordpunt meer en kreeg dus de medailles omgehangen. Als bewijs dat zij als sterkste team snelschaakkampioen van de Oostelijke Schaakbond (OSBO) waren.
De winnaars met hun medaille

De Bennekomse Schaakvereniging tekende met de regionale schaakbond voor de organisatie. Achttien teams meldden zich in denksportcentrum De Commanderij. Het dagje snelschaken draait bij meestal uit op een strijd tussen de landelijke teams van Wageningen en Arnhem. Zo ook deze keer.

Wageningen 1 kwam in de eerste ronde tegen ASV 1 niet verder dan een felbevochten 4-4, maar stoomde vervolgens door. Het beeld van de tweestrijd zette zich ook na de pauze voort. Wageningen fronste na de achtste en voorlaatste ronde even de wenkbrauwen bij de 8-0 zege van ASV 1 op ASV 2. Gelukkig voor Wageningen pakten de Wageningse reserves 3½ punt van de Arnhemmers af. ASV 1 en Wageningen 1 eindigden uiteindelijk in de voorronde precies gelijk op 51 punten. De reserves van beide teams volgden op ruime afstand. Twee teams van Bennekom plaatsten zich ook voor de finalepoule.

De winnaars in actie

De finalepoule werd een nek-aan-nek race. Het zou vooral afhangen van de scores tegen ’de kleintjes’ van Bennekom. De favorieten stonden tot aan de laatste ronde gelijk. Beide teams stonden op 62 punten. Onder grote spanning zegevierde Wageningen met 2½-1½ over ASV 1 en kon een klein feestje worden gevierd. Wageningen 2 legde beslag op de derde plaats met 51½ punten. Wageninger Sander van Eijk werd met een score van 18½ punt uit 21 partijen topscorer.

Kijk voor meer informatie en uitslagen bij de OSBO.