Wageningen wint ruim van ASV in massakamp

Schaakvereniging Wageningen heeft de massakamp tegen ASV uit Arnhem ruim gewonnen: in de eigen Vredehorst werd het 19-11. Hiermee nam Wageningen weer de leiding in dit jaarlijkse terugkerende evenement. Na veertien edities is de stand 7,5-6,5 in het voordeel van Wageningen.

Wageningen was sterk aan de topborden, waar ASV juist moeite had om spelers van de eerste drie teams op te stellen. Dit leidde tot een duidelijk overwicht op de eerste tien borden en dat verschil leek ook uiteindelijk de doorslag te geven in de eindstand.
Na een remise tussen Joost Hooghiemstra en Zekria Amani behaalde Anja Janssen de eerste overwinning binnen voor Wageningen tegen Ko Kooman. Daarna volgen overwinningen van Robin van Leerdam, Harry Verhoef, Hotze Hofstra en Tjerk Sminia, zodat Wageningen al vroeg in de middag op een comfortabele voorsprong stond. De eerste overwinning van ASV was voor Horst Eder. Hij nam het stuk dat Gerrit Walstra hem cadeau gaf gretig aan, waarna Walstra opgaf.
Het verschil bleef gedurende de middag zo rond de vijf punten en ASV leek even wat terug te komen, maar aan het slot van de wedstrijd viel er veel de kant op van Wageningen. In de laatste minuten ging Koen Maassen van den Brink in glad gewonnen stelling onnodig door de vlag tegen David van Eekhout, Bart de Kort liet zich in een remise toreneindspel de kaas van het brood eten door Clemens de Vos en Xadya van Bruxvoort wist een eindspel net niet te winnen tegen Richard Christians. Hierdoor eindigde de wedstrijd met een verschil van acht punten in het voordeel van Wageningen.

Bij de jeugd speelden acht jeugdspelers van Wageningen tegen acht van jeugdleden van ASV verschillende schaakvarianten. Alles bij elkaar opgeteld won de Wageningse jeugd met 28-21. Volgende jaar is het derde lustrum van dit evenement in Arnhem.


Uitgebreid verslag van ASV door Erik Wille