Wageningers domineren rapidtoernooi Rhenen


Het Open Rapidtoernooi van Rhenen is zaterdag een groot succes geworden voor de Wageningse schakers. Van de 38 deelnemers waren er vijf leden van de SV Wageningen, drie van hen mochten na afloop een greep doen van de prijzentafel. Kees Stap won het toernooi met 6½ uit 7, Jaap Melgers en Corniek le Poole sleepten een ratingprijs in de wacht.

Kees had flinke concurrentie te duchten van regionale toppers als Hamoen Habibi en Erik van den Dikkenberg. Maar het lastigst bleek zijn partij in de tweede ronde tegen clubgenoot Noël Bovens. Noël won een kwaliteit en stond waarschijnlijk gewonnen. Maar hij toonde iets teveel respect en bood remise aan, Kees twijfelde geen seconde. Na deze ontsnapping kwam Kees op stoom. Achtereenvolgens Marcel Lever, Alicia Warnaar en Diederick Vos werden overtuigend verslagen. In de zesde ronde kwam de klapper tegen Erik van den Dikkenberg, zie daarvoor de partij hieronder. In de slotronde mocht Kees het opnemen tegen Jaap, die een verrassend goed toernooi speelde. Hoewel Kees genoeg had aan remise voor toernooiwinst, wist hij Jaap toch te verslaan. Na een zet of 20 stond de zwarte dame mat.

Jaap behaalde hiermee 4½ punt en dat was een uitstekende prestatie. Slechts zijn partijen tegen Kees en Hamoen gingen verloren. Jaap won hiermee de ratingprijs tot 1700. Ook Corniek speelde een sterk toernooi, net als Jaap scoorde hij 4½ punt. Dat was goed voor de ratingprijs tot 1500. Noël speelde iets teveel remise voor een topklassering en haalde ook 4½ punt. Audry Burer speelde een wat kleurloos toernooi en eindigde op 4 punten.

Kijk hier voor de eindstand.