Zinderende slotronde in SOS 3E

Wim Krabbendam haalde tegen Inge Oostvogels het kampioenschap voor UVS 3 binnen.

De centrale slotronde in poule 3E beloofde op voorhand al zinderend spannend te worden. Vooraf had UVS 3 2½ bordpunt meer dan Wageningen 4 en uitgerekend die twee teams moesten het tegen elkaar opnemen in De Kuip van de Wageningse Vredehorst. Wageningen moest dus winnen om kampioen te worden, elke andere uitslag was goed voor UVS. Voor de overige teams stond er niets meer op het spel, maar Doesborghs SG, UVS 4, Velp 2, SMB 3, Het Kasteel 2 en ASV 8 waren daardoor niet minder gemotiveerd om het seizoen positief af te sluiten.

Uiteraard waren de meeste ogen gericht op de kraker tussen UVS 3 en Wageningen 3. De thuisclub kwam het beste uit de startblokken. Binnen het half uur won Gerbert Kets de dame van Luc van Harxen en die geloofde het verder wel. Wouter Bus en Rob Schoppema konden de spanning blijkbaar niet goed aan en zij besloten al snel tot remise. De partijen kwamen weer op gelijke hoogte toen Marius Bolck blunderde tegen Frederik de la Fonteijne. Rijk Timmer zette Wageningen weer op voorsprong door stukwinst tegen Jos Buijs niet meer uit handen te geven. Een mooie kroon op het seizoen voor Timmer, die met deze overwinning zijn score op 6 uit 6 bracht. Wageningen stoomde verder door. Leen Vegter behaalde een verdienstelijke remise tegen Theo Felet en Jan-Willem Koekebakker won in een lopereindspel van Wim van de Broek. Met een 4-2 voorsprong had Wageningen nog een halfje nodig voor het kampioenschap. Probleem was alleen dat de twee overige partijen er niet goed uitzagen voor het thuisteam. Hans van Wijk had onderweg ergens een pionnetje verloren tegen Jan-Hendrik Donkervoort en uiteindelijk kostte hem dat de kop. Inge Oostvogels was nog als laatste bezig tegen Wim Krabbendam, maar ook zij dolf in het eindspel het onderspit. Een opgelucht UVS 3 kon daarmee het kampioenschap vieren. Voor Wageningen restte het zilver, maar wel met als troostprijs alsnog promotie naar de tweede klasse.

Bij de andere partijen ging het er vaak net zo spannend aan toe. Doesborgh en UVS 4 hielden elkaar in evenwicht met 4-4. Het Kasteel 2 won in de kleine uurtjes met 4½-3½ van ASV 8. Alleen bij Velp 2 – SMB 3 was het krachtverschil groot, de Nijmegenaren wonnen met 6½-1½.

Tijdens de prijsuitreiking werden de mannen van UVS 3 in het zonnetje gezet en kregen zij allerlei lekker om mee naar huis te nemen. Ook voor Thierry Pol van UVS 4 was er een prijs, hij wist als enige van de hele poule al zijn zeven partijen te winnen. Pol kreeg zelfs nog een extra prijs, omdat hij gedurende de avond ook alle vier schaakproblemen die in de hal stonden opgesteld wist op te lossen. De laatste prijs van de avond ging naar Gerbert Kets, omdat hij de snelste overwinning had geboekt.

Alle uitslagen en de eindstand zijn hier te vinden.

Lees hier het verslag van UVS 3.
Lees hier het verslag van Velp 2.
Lees hier het verslag van SMB 3.
Lees hier het verslag van Het Kasteel 2.
Lees hier het verslag van Doesborgh.

De kampioenen van UVS 3.
Thierry Pol scoorde 7 uit 7 en was de beste probleemoplosser.
Gerbert Kets boekte de snelste overwinning.