Schoolschaakkampioenschap dit jaar online

Op woensdagmiddag 7 april organiseert de Schaakvereniging Wageningen het schaakkampioenschap voor scholieren van de Wageningse basisscholen. Vanwege de coronabeperkingen zal het kampioenschap dit keer online plaatsvinden op de schaakwebsite lichess.org. Het toernooi begint om 15.00 uur en duurt tot ca. 17.00 uur.

Deelnemers spelen zeven partijen met 5 minuten bedenktijd per persoon per partij en 5 seconden per zet. De kinderen worden Zwitsers ingedeeld, zodat iedereen al snel tegenstanders van zijn/haar eigen niveau krijgt. Medailles zijn er voor de nummers 1, 2 en 3 voor kinderen uit de groepen 1 t/m 5 (onderbouw) en kinderen uit de groepen 6 t/m 8 (bovenbouw). Ook maken we een scholenklassement op. Daarvoor tellen de resultaten van de beste vier spelers van elke school. Voor de nummers 1, 2 en 3 van dit klassement zijn er bekers te verdienen. De winnaar krijgt bovendien de wisselbeker voor een jaar. Ook is er een plek te verdienen voor de regionale voorronde die hoogstwaarschijnlijk tussen 16 april en 15 mei wordt georganiseerd .

Inschrijven voor het kampioenschapstoernooi kan tot en met 5 april online via dit inschrijfformulier. Deelnemers moeten een Lichess-account hebben of aanmaken. Dit kan hier. Na inschrijving ontvangen ze meer informatie over hoe ze aan het toernooi kunnen meedoen. Elk kind moet zich daarvoor na inschrijving voor het toernooi, op Lichess aanmelden voor het team Schoolschaakkampioenschap Wageningen 2021 en vervolgens voor het kampioenschap. Belangrijk is dat iedereen eerlijk speelt zonder hulp; meer daarover lees je in het fairplayprotocol van het toernooireglement.

Deelnemers kunnen oefenen met het online schaken tijdens het oefentoernooi dat we op woensdag 31 maart organiseren op Lichess, aanvang 15.00 uur. Hier spelen ze vijf partijen. Ook kunnen kinderen meedoen aan de wekelijkse online toernooien die we organiseren met SV Wageningen op Lichess, via team Jeugdschaak Wageningen. Dit is elke donderdag van 19.15 tot 20.00 uur.
Lichess is een volledig gratis site met een schat aan oefenmateriaal en mogelijkheden voor alle niveaus. Voor beginners is er een basiscursus.

Voor vragen, mail naar jeugd@svwageningen.nl